Scientific Linux Forum.org



  Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Parallels: can't start Xorg, recent updates prevent GUI from starting
randyd
 Posted: Jul 30 2012, 11:06 PM
Quote Post


SLF Newbie


Group: Members
Posts: 4
Member No.: 1755
Joined: 30-July 12









I have been happily using SL 6.0 for about a year now, happily running on my Mac in a Parallels Desktop virtual environment.
What works:
SciLinux 2.6.32-220.23.1.el6.i686 #1 SMP Mon Jun 18 09:58:35 CDT 2012 i686 i686 i386 GNU/Linux
xorg-x11-server-Xorg Version : 1.10.6 Release : 1.sl6
Parallels Desktop 7.0.15104(778994)
Mac OS X 10.6.8 (10K549)

About 1 month ago, some updates were issued through one of
epel Extra Packages for Enterprise Linux 6 - i386 6,306
rpmforge RHEL 6.0 - RPMforge.net - dag 4,448
sl Scientific Linux 6.0 - i386 4,630
sl-security Scientific Linux 6.0 - i386 - security updates 2,180
to update the kernel, xorg, MySQL, and a few other applications.

After a lot of trial and error, I have installed all updates except for:

kernel.i686 2.6.32-279.1.1.el6 sl-security
kernel-devel.i686 2.6.32-279.1.1.el6 sl-security
kernel-firmware.noarch 2.6.32-279.1.1.el6 sl-security
kernel-headers.i686 2.6.32-279.1.1.el6 sl-security
xorg-x11-drv-ati-firmware.noarch 6.14.2-9.el6 sl-security

If I install any of these updates, I can boot into single user just fine, but the system hands where the character graphics stop and the xorg graphics normally begin. If Parallels sends a shutdown or reboot message, the system shuts down normally most of the time so the kernel is not infinite looping

/var/log/messages shows a variety of errors, usually after the system has started shutting down but I don't entire trust them.

I can live with this. I am mostly reporting it for the benefit of others, but if some one has an idea, I would be interested.

In the mean time, I am going to make a backup copy of the virtual disk, and upgrade to SL6.2 just to see if that helps.
PMEmail Poster
^
randyd
 Posted: Jul 31 2012, 05:17 PM
Quote Post


SLF Newbie


Group: Members
Posts: 4
Member No.: 1755
Joined: 30-July 12









After upgrading to SL 6.2, startup halts at the same place.

In the /var/log/Xorg.0.log file, I see that the Parallels video driver "prlvideo" cannot load because it includes an undefined symbol: "miEmptyData". The Parallels mouse driver cannot load because of the undefined symbol: "dixScreenOrigins".

Then Xorg aborts because it cannot find any screens.

Back to the previous version of Xorg, I guess.
PMEmail Poster
^
tux99
 Posted: Jul 31 2012, 06:47 PM
Quote Post


SLF Moderator
********

Group: Moderators
Posts: 1277
Member No.: 224
Joined: 28-May 11









That looks like a bug, please report it on the SL developers mailing list.

http://www.scientificlinux.org/maillists/

--------------------
My personal SL6 repository, specialized in audio/video software: http://pkgrepo.linuxtech.net/el6/
(can be used together with EPEL and ELRepo repositories) - repository mirror: http://linuxsoft.cern.ch/linuxtech/el6/
PM
^
randyd
 Posted: Aug 2 2012, 01:55 PM
Quote Post


SLF Newbie


Group: Members
Posts: 4
Member No.: 1755
Joined: 30-July 12









QUOTE (tux99 @ Jul 31 2012, 10:47 AM)
That looks like a bug, please report it on the SL developers mailing list.

http://www.scientificlinux.org/maillists/


Oops! I subscribed to, and reported the issue to scientific-linux-users.

Lather, rinse, repeat on scientific-linux-devel.

Separately, I have confirmed that CentOS release 6.3 with kernel 2.6.32-279.el6.i686 #1 SMP and xorg-x11-server 1.10.6-1.el6.centos loads the prlvideo module just fine. It looks like it is a bug in SL to me.
PMEmail Poster
^
randyd
 Posted: Aug 3 2012, 12:43 AM
Quote Post


SLF Newbie


Group: Members
Posts: 4
Member No.: 1755
Joined: 30-July 12









And now I have confirmed that a new install of SL 6.2 works just fine under Parallels, even after updating the kernel and xorg to the latest (the ones that have caused the problems for me). I'll just use that image instead.

I guess something is broken in the update process. Or it could always be operator error. wacko.gif

Never mind.
PMEmail Poster
^
0 User(s) are reading this topic (0 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll